Ciupercile sunt niște organisme enigmatice și destul de puțin studiate.
Ciupercile nu sunt nici animale, nici plante. Ele constituie o grupă specială, proprietățile lor chimice sunt specifice atât plantelor, cât și animalelor.

CRĂIŢA (Amanita caesarea) una dintre cele mai gustoase ciuperci ce cresc în România.

Crăiţa mai este cunoscută sub următoarele denumiri: ouşor, burete domnesc, roiniţa sau ciuperca lui Cezar, iar în zona Munților Plopiș i se zice învăscută.

O putem întâlni în pădurile de foioase în principal în arboretele de stejari dar şi în pădurile de amestec. Apare întotdeauna în pădurile cu expoziţie sudică unde beneficiază o mare perioadă de timp de căldura soarelui. Preferă solurile nisipoase cu apa freatică la suprafaţă. Apare de obicei în luna iunie şi poate fi găsită chiar şi în luna septembrie Ea poate fi întâlnită de la câmpie şi până la munte.

Crăiţa este catalogată de ciupercari ca o trufă comestibilă de calitate superioară. O recomandă carnea ei moale şi fragedă şi gustul ei deosebit. De menţionat faptul că pălăria se poate curăţa destul de uşor cuticula ei fiind netedă şi lipicioasă dar se drsprinde de pălărie uşor. Este printre puţinele ciuperci care prin uscare nu îşi pierde calităţile gustative şi terapeutice ci din contră acestea se accentuează. Se pot consuma şi crude.

Vă recomandăm să fiți foarte atenți la orice specie de ciuperci consumați!