Munca la câmp se apropie de final pentru acest an. Încet, încet iarna își va intra în drepturi. În satele din zona noastră, în lungile seri de iarnă, cele mai pricepute femei își petrec timpul cu copiii sau nepoții, învățându-i ceva ce nu vor uita niciodată, de la cele mai simple tehnici (tricotatul cu degetul, tricotatul cu brațele) până la tricotatul cu andrele pentru modele mai complicate, să facă ”cipcă”, sau chiar să țeasă la război. 

Au învățat să facă lucru de mâna de la mamele, de la bunicile lor, sau de la o vecină mai iscusită în mânuirea instrumentelor specifice. Altele au învățat la școală, pe vremea când încă mai erau ore de lucru manual.

Lucrul de mână nu e un „sport” individual. Lucrul de mână este o ”scuză” pentru socializare, pentru a-ți face noi cunoștințe sau pentru a te întâlni cu prietene și a discuta câte în lună și în stele, incluzând aici relații personale, politică, familie, economie, călătorii și bineînțeles ultimele ”știri” din zonă! 

Lucrul de mână te menține în prezent. Mintea noastră e mereu în alergare, mereu facem planuri pentru viitor sau ne amintim de trecut, uitând să ne bucurăm de prezent. Lucrul de mână, orice lucru de mână, ne ajută să trăim în prezent, și să ne bucurăm de ceea ce suntem preocupați să facem acum.

Câte lucruri frumoase se pot crea și câte beneficii aduce acestă activitate! Relaxare, creativitate, atingerea scopurilor propuse, îndemânarea și o binemeritată pauză de la tehnologie.