Ziua Morților sau Luminația se sărbătorește în fiecare an pe data de 2 noiembrie, dar pomenirea începe din seara de 1 noiembrie. Potrivit legendelor populare, în prima zi de Brumar, porțile dintre cele două lumi se deschid, iar acum cei plecați dintre noi pot veni să ne viziteze.
Ziua Morților sau Luminația, denumire ce provine din limba latină „commemoratione omnium fidelium defunctorum” – „pomenirea tuturor credincioșilor răposați”, este sărbătorită în calendarul romano-catolic în fiecare an pe data de 2 noiembrie, a doua zi după sărbătoarea Tuturor Sfinților. Deși este o sărbătoare catolică, ea a fost adoptată de mai toţi creştinii transilvăneni și este respectată cu strictețe.

Indiferent de religie, în această zi sfântă, credincioșii merg cu flori și lumânări aprinse în cimitire, curăță mormintele și le înfrumusețează, în amintirea celor care i-au însoțit pe drumul vieții. Mormintele se împodobesc cu flori, în special crizanteme și coronițe de brad, iar lumânările se așează pe mormânt, pentru ca acestea să le lumineze calea celor care au trecut în neființă.

Luminaţia este cunoscută în popor şi sub denumirea de Ziua Morţilor. Este o sărbătoare de origine celtică adusă de catolici în regiunile din Nord-Vest-ul şi Sud-Vestul teritoriului românesc. Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc Luminaţia în seară zilei de 1 noiembrie. Cu acest prilej, preoţii româno-catolici, greco-catolici şi ortodocşi oficiază slujbe de pomenirea morţilor, în seara de 1 noiembrie

An de an, pe data de 1 noiembrie, credincioșii catolici, greco-catolici, ortodocși, protestanți, reformați din Transilvania, Banat si Maramureș celebrează „Luminația”, considerata a fi o sărbătoare a morților.

Se spune că în această noapte sufletele morților vizitează lumea celor vii. În această noapte, cimitirele se transformă în adevărate oaze de lumină datorită lumânărilor aprinse pentru cei morți.